top of page

Úklid garáží a garážových stání (Video)

V dnešním světě auta neparkují před činžovním domem nebo kanceláří, a když už se to stane, většinou tam stojí několik aut. Obrovský městský boom, stejně jako rychle přibývající počet aut, donutil developery přesunout parkovací místa dovnitř budovy. Nyní není žádný bytový dům bez garáže či garážového stání. Jak na úklid garáží a garážových stání?



Nejčastější nečistoty v garážích nebo garážových stáních

V garážích se nejčastěji setkáváme s nečistotami jako jsou: každodenní prach a nečistoty vznikající při pohybu vozidel, stopy po pneumatikách a stopy ropy a ropných látek. Všechny výše uvedené nečistoty by měly být odstraněny alkalickými prostředky, které velmi dobře rozpouštějí tuky a každodenní nečistoty. Vzhledem k tomu, že garáže v obytných budovách se uklízí méně často než v administrativních budovách nebo obchodních centrech, jsou více znečištěné a je nutné používat silnější čisticí prostředky. Na trhu najdete několik přípravků na čištění garáží, které splní ta nejvyšší očekávání.


Příprava na úklid garáží a garážových stání

Podlaha garáže musí být na čištění řádně připravena. Všechny volné prvky, které by mohly překážet při jejím uspořádání, by z ní měly být odstraněny. Dbejte na to, aby na povrchu bylo co nejméně předmětů. Pokud je taková možnost, můžete přemýšlet o jejich přestěhování do skříní nebo polic.

Nesmíte zapomenout ani na stěny garáže, které by měly být správně chráněny proti vlhkosti. Optimálním řešením je překrýt je (do 1 metru nad povrch podlahy) vrstvou fólie. Chráníte tak všechny citlivé prostory (např. zásuvky, omítkovou konstrukci apod.) proti vlhkosti. Nakonec se vyplatí substrát zamést, díky tomu z něj odstraníme nečistoty a prach.



Úklid garáží a garážových stání

Po dokončení všech přípravných prací spusťte proces čištění. Pamatujte, že nejprve je třeba odstranit skvrny od oleje či mastnoty, které mohly vzniknout např. při stěhování jednotlivých věcí. Poté se pusťte do čištění skvrn od rzi. Zajímavé je, že v jejich případě je ocet dobrým řešením. Někteří říkají, že můžete také použít citronovou šťávu, ale tato metoda je bohužel méně účinná a nefunguje na všechny druhy nečistot. Volitelně můžete použít i jiná alternativní řešení (odstraňovače rzi, vyhrazené kyseliny atd.). Čistící stroje lze použít k čištění garážových podlah, ale je vhodné tak činit zejména u epoxidových povrchů.




BLOG

bottom of page