top of page

Mytí a čištění fasád

Mytí fasády a pravidelná péče o její čistotu je zásadní, pokud chceme zachovat estetický vzhled naší nemovitosti. Vnější stěny budov, zejména ty, které jsou vystaveny vlhkosti, jsou snadno pokryty špínou a nazelenalým květem. Tyto nečistoty dokážeme účinně odstranit pomocí vhodných čisticích metod a čisticích prostředků.



Než se pustíte do čištění fasády

Než se pustíte do čištění fasády, musíte definovat typ povrchu, ze kterého je vyrobena. Na tom závisí výběr vhodných metod a prostředků. Kamennou fasádu vyčistíte jinak, než dřevěnou nebo pokrytá omítkou. Naštěstí na trhu najdete řešení šitá na míru každé fasádě, díky čemuž se vyhneme jejímu poškození.

Kamenná fasáda

Přírodní a umělý kámen jsou zvláště náchylné na působení kyselin a kyselinám podobných látek. K čištění fasády zpravidla postačí vysokotlaká voda nebo pára, například generovaná vysokotlakým zařízením. V případě kamenných povrchů citlivých na kyseliny by měl být použit neutrální nebo alkalický fasádní čisticí prostředek. Před zahájením prací nezapomeňte zkontrolovat pórovitost materiálu, protože savý povrch bude vyžadovat zředění fasádního čisticího prostředku.

Fasáda s omítkou

K mytí omítkové fasády se doporučuje tlaková horká voda, nejlépe v kombinaci s párou. Kombinovaná metoda je účinná, povrch rychle schne, čištění nepoškodí omítku ani nerozpustí barvu za předpokladu, že nepracujeme na jednom místě příliš dlouho a fasádu čistíme odshora dolů, aby nevznikly šmouhy. Pro práci doporučujeme použít tlakovou myčku na čištění fasády.


Čištění graffiti a odolných fasádních nečistot

Pokud i přes použití silných čisticích prostředků a čištění vysokotlakým zařízením s ohřevem vody zůstávají na fasádě odolné nečistoty, např. graffiti, vyplatí se zvážit technologii čištění suchým ledem nebo s použitím granulí. Tyto metody se doporučují zejména pro fasády, které nelze přemokřit a pro historické budovy. Metoda je velmi účinná a šetrná a zároveň pomáhá odstranit z kovových povrchů olej, mastnotu, lepidla či pojiva a také barvy bez poškození. Její výhodou je také ekologičnost, protože při čištění nejsou používány žádné chemikálie ani rozpouštědla.


S čištěním fasád souvisí i čištění střech, o kterém se také dočtete na našem blogu.


BLOG

bottom of page