top of page

Jak vyčistit interiér auta?

Lesklá karoserie zlepšuje naši náladu a image, ale to, co ve vozidle najdeme, je nejdůležitější věc. Pokud je to prach po celé týdny, mastné skvrny a zbytky jídla, je to jistý signál, že je čas uklidit, a také začít častěji interiér auta vysávat. Jak na to?


Od čeho začít čistit interiér auta?

Než začneme čistit interiér auta, stojí za to vše pečlivě naplánovat a připravit nástroje. Nedoporučujeme mytí mýdlem a vodou nebo jinými levnými čisticími prostředky - mohou se nejen ukázat jako neúčinné, ale také způsobit mikropoškození vyčištěných povrchů. Sotva si někdo pamatuje, je fakt, že vysávání se nakonec neoplatí vynechat, ale je nejlepší začít s ním. Pokud plasty nejprve očistíme saponáty, může se na nich v dalších fázích čištění nalepit prach a pyl.


Který vysavač do auta zvolit? Bohužel - většina zařízení dostupných na trhu se vyznačuje špatnými parametry. Jsou-li lehké a praktické, obvykle je to na úkor skutečnosti, že vyžadují časté nabíjení nebo zasunutí do zásuvky zapalovače cigaret, a jejich síla vás nesrazí. Pokud dobře pracují, jejich rozměry se začnou podobat tradičním domácím vysavačům, což je poněkud zbytečné. Vysávání interiéru vašeho vozu je absolutní nutností. Musíme to dělat opatrně, počínaje policemi a zákoutími čalounění a konče koberci a podlahou pod nimi. Práce bude usnadněna vyměnitelnými nástavci pro vysavač, např. kartáčem s měkkými štětinami, který nepoškrábe prvky kokpitu, nebo nástavcem pro sběr nečistot a vlasů z čalounění. Tenká a pružná trubice bude fungovat na těžko přístupných místech (mezi sedadly a pod nimi).


Jak vyčistit interiér auta od skvrn?

Jak vyčistit interiér auta od skvrn? Je poměrně obtížné zabránit jejich tvorbě, takže téměř každý dříve nebo později čelí skvrnám na čalounění. Prostředek pro jejich odstranění by měl být vybrán v závislosti na typu skvrny, ale také typu čalounění (kůži čistíme něčím jiným, než velur a bavlnu). Existují domácí prostředky na odolné skvrny - můžete se například pokusit odstranit mastné skvrny benzínem, ale pak musíte počítat s jeho intenzivním zápachem, který v autě pravděpodobně zůstane dlouho. Bezpečnější metodou boje proti skvrnám jsou speciální čisticí prostředky pro čalounění automobilů. Pokud také selžou, má smysl svěřit boj proti špíně profesionálům.


BLOG

bottom of page