top of page

Jak na údržbu zeleně?

Letní měsíce nejsou jen prázdniny, teplo a odpočinek. I to jsou měsíce intenzivní práce na udržování řádného stavu zeleně v našich městech. Při hledání odpovědi na otázku, jak se starat o zeleň ve městě, byste měli věnovat zvláštní pozornost následujícím otázkám.


Strategie údržby zeleně

Aby zeleně plnily svou funkci v náročném městském prostředí, je nutné vytvořit odpovídající strategii. Lidé, kteří jsou zodpovědní za stav zeleně ve městě, by proto měli stanovit zásady výsadby a péče a prosadit je od projektantů a dodavatelů.

Mezi úkoly útvarů samosprávy patří provádění kontrol při realizaci zadaných prací. Kontrola by měla zahrnovat kontrolu připraveného substrátu, použitého sazebního materiálu a ochrany proti poškození. Zaměstnanci místní samosprávy by měli zajistit, aby dodavatel poskytoval péči v prvních dvou letech po výsadbě. Z hlediska plánování je nutné brát v úvahu přírodně cenná místa a chránit je a také je zahrnout do plánů územního rozvoje.


Výběr vhodné zeleně

K doplnění ztrát mezi stromy a keři by lidé odpovědní za zeleň na veřejných prostranstvích měli vybrat vhodné druhy s ohledem na environmentální požadavky rostlin, jako jsou:

• Odolnost vůči nízkým teplotám

• Odolnost proti periodickému suchu

• Odolnost proti lehkému zasolení půdy

• Odolnost vůči znečištění ovzduší – souvisí především se spalováním paliv

To platí nejen pro stromy a keře, ale i pro trávy. To, jaká travní semena zvolíme do městského prostoru, výrazně ovlivní vzhled zelených veřejných ploch a také náklady na jejich péči. Různé druhy trávy mají různé požadavky, některé jsou vhodnější pro domácí trávníky, jiné pro rekreační trávníky a hřiště. V místech, kde se plánují dětská hřiště nebo sportoviště, by se měla vysévat sportovní tráva. Do suchých oblastí se naopak vyplatí vysévat travní semena, která mají dlouhé kořeny a dokážou nabírat vodu v hlubších vrstvách. Aby městská zeleň dlouho sloužila a vypadala krásně, vyplatí se mít na paměti všechny tyto aspekty.


V rámci našich služeb poskytujeme službu sečení trávníků a základní údržbu zeleně na Vašem pozemku v Brně a okolí.


Ukázka naší práce:

Nezávazná poptávka Brno - Kontakt

BLOG

bottom of page