top of page

Jak na čištění čalounění?

Někomu se může zdát, že vyčistit čalouněný nábytek není snadné, ale je tomu opravdu tak? Ačkoliv to tak nevypadá, nemusí být čištění čalounění náročným úkolem. Můžete se s tím snadno vypořádat sami, s využitím zdrojů, které máme všichni doma.


Jak čistit čalounění židle a pohovky?

Čištění čalounění nábytku by neměl být větší problém než čištění koberce. Buďte však opatrní s materiálem, z kterého je čalounění vyrobeno. Jak čistit čalouněné židle nebo pohovky z kůže a ekokůže? Kůže je velmi jemný materiál a smí se používat pouze čisticí prostředky určené na kožené čalounění, jinak by mohlo dojít k jejímu poškození. Z domácích prostředků můžeme použít pouze vlažnou vodu smíchanou s trochou mycího prostředku. Čalouněné židle a kožené pohovky je třeba čistit měkkým hadříkem. Nezapomeňte na čištění skvrn z okrajů, ne zevnitř, aby nedošlo k zvětšení nečistot. Jedná se o důležitý prvek techniky čištění nábytku domácími metodami.

Pohovku s tradičním textilním čalouněním lze umýt vodou smíchanou s čisticím prostředkem nebo práškem na praní - je to dobrý způsob, jak látku osvěžit. V případě silných nečistot můžete také použít vodu smíchanou s jedlou sodou. Jak na čištění čalounění židle a pohovky? Materiál čalouněného nábytku by se měl umývat dlouhými krouživými pohyby. Dejte si pozor, abyste materiál příliš nenamáčeli, protože by to mohlo způsobit nevzhledné skvrny. Velurové čalounění by mělo být očištěno směsí vody a amoniaku, přičemž se látka otírá ve směru vlasů. Poté štětiny měkkým kartáčem pročešte a jemně osušte sušičkou.


Jak se zbavit skvrn od čaje, kávy nebo vína?

Skvrny od nápojů jsou běžným problémem na čalounění nábytku, včetně nejběžnějších skvrn od čaje, kávy nebo vína. Nejlepší je provést čištění čalounění, jakmile se zašpiní. Jak takto znečištěné čalouněné židle vyčistit? Skvrny od kávy a čaje lze odstranit umytím čalounění roztokem kyseliny citronové a vody (5-10% roztok). Poté byste měli čalounění umýt pracím práškem rozpuštěným ve vodě. Skvrny od vína lze odstranit také roztokem kyseliny citronové. Jedním z babičkových způsobů, jak získat skvrny od vína, je nalít na skvrnu suché bílé víno a poté vodou. Po těchto úpravách by se nečistoty měly otřít vlhkým hadříkem a vysušit.


V případě, že je čalounění znečištěno opravdu silně, je vhodné požádat o pomoc odborníky, kteří mají k dispozici kvalitní čistící stroje i přípravky. Čalounění pak bude jako nové.


Tip: Některé nečistoty nejde vidět, proto nezapomínejte ani na čištění postele a pravidelné zbavování se roztočů.


Čištění čalouněného nábytku Brno - Objednat

Čištění čalounění Brno - Cena



BLOG

bottom of page