top of page

Jak na čištění koberců?

Koberec je ozdobou místnosti. Aby vypadal roky svěží a stále hezký, je třeba se o něj starat, pravidelně ho vysávat a řádně čistit nečistoty. Za zvážení stojí o profesionální čištění koberců, alespoň raz za jeden nebo dva roky. O koberce se ale musíme starat i průběžně, proto vám představujeme osvědčené tipy, jak se starat o různé druhy koberců.



Vysávání a protřepávání koberce

Mezi hlavní principy čištění koberců patří pravidelné vysávání. Jedná se o základní metodu čištění, která vám umožní odstranit většinu nečistot viditelných na povrchu a skrytých mezi vlákny koberce. Čas od času se také doporučuje poklepat na koberec metličkou určenou pro tento účel. Koberce by měly být vysávány často a intenzivně proti vlasu. Vysávání by mělo být prováděno dvakrát týdně, nejlépe turbo kartáčem. Je to speciální hrot, který je namontován na konci trubky vysavače. Jeho hlavním prvkem je rotující válec s kartáči umístěnými uvnitř, který důkladně sbírá nečistoty.






Domácí čištění koberců a odstraňování skvrn

Pokud se na koberec něco rozlije, nečekejte, až vlákna absorbují veškerou kapalinu. Položte sem papírový ručník, protože když skvrna uschne, bude mnohem obtížnější ji z koberce odstranit. Všechny skvrny a nečistoty je třeba co nejdříve odstranit, aby nedošlo k trvalému zabarvení. Univerzálním způsobem, jak se zbavit většiny skvrn od koberců, je teplá voda s mycím prostředkem nebo speciální prací prostředek na praní koberců. Musíte však pamatovat na to, že koberec nelze namočit ve velkém množství vody. Během čištění jej nenechte zvlhnout.

Mokrý koberec by měl být sušen pouze ve vodorovné poloze při pokojové teplotě. Pokud se rozhodnete koberec mokře vyčistit, použijte metodu šamponování, aby nedošlo k promočení. Skvrny vždy čistíme od okraje dovnitř. Neotírejte skvrnu příliš silně a po dlouhou dobu. Tím dojde k poškození vlákna a zvětšení skvrny.

Nevíte-li si s čištěním koberců rady, zavolejte si odbornou firmu. Používáme nejmodernější stroje a šetrné čistící prostředky, které účinně pomohou koberce vyčistit.



Jakým způsobem čistíme koberce my?

Dle znečištění, velikosti a druhu materiálů používáme extrakční čištění a čištění koberců pomocí kartáčových a kotoučových strojů.

Extrakční metoda je způsob, při které proud teplé vody společně s prostředkem je vstřikován přímo na koberec a následně ihned vysává zpět do sběrné nádoby. Koberec je po vyčištění pouze mírně vlhký. Jedná se o nejšetrnější metodu čištění koberců, nedochází totiž k nežádoucímu opotřebení a vytrhání vlasů.

Extrakčním čištěním se odstraní prach, mastnoty, skvrny a dokonce i pach (například od cigaret) nejen z povrchu ale i z hloubky koberce.


Kartáčový nebo kotoučový stroj se obvykle používá při čištění větších ploch (například hotely, kanceláře a jiná pracoviště..)







BLOG

bottom of page